Voisiko ruoka olla meidän valttikorttimme?

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman tavoitteena oli nostaa ruoan arvostusta. Miten tässä onnistuttiin?

SRE-ruokaprojektin tavoitteena on ruoan arvostuksen kohottaminen. Kolme vuotta kestäneen ohjelman kohderyhminä ovat olleet ruoka-asioista päättävät tahot ja suomalaiset kuluttajat, erityisesti nuoret ja lapset sekä lapsiperheet.

Ohjelma on heittänyt ilmoille kysymyksiä ruokakultuuristamme:

Miten syömme? Miten valmistamme ruokaa, syömmekö rauhassa ja nauttien? Milloin ruoka on keskustelujemme aiheena? Miten maku, terveellisyys ja laatu ovat esillä lautasillamme?

Päiväntasaajassa keskusteltiin suomalaisesta ruokakulttuurista, sen edistämisohjelman saavutuksista sekä ruokakulttuurimme tulevaisuudesta. Studiossa haastateltavina Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman Sre:n pääsihteeri Marja Innanen. Toimittaja on Kati Keinonen.


Lähde: Yle Puhe Päiväntasaaja

Myös Helsingin kaupungilla on oma ruokakulttuuristrategiansa:

- Pohjoismaat ovat nyt kaikkien huulilla matkailu- ja ennen kaikkea ruokanäkökulmasta. Meidän ei tarvitse nojautua vanhoihin kaavoihin vaan tehdään asiat parhaaksi näkemällämme tavalla, unohtamatta kestävän kehityksen periaatteita. Näin syntyy omaperäisiä ja aitoja kokemuksia, uskoo projektipäällikkö Ville Relander.
 
Helsingin Tukkutorin
punatiilisen lihatukkuhallin muodostamalle sisäpihalle avataan vuonna 2012 kuluttajille suunnattu alue, jossa päästään maistelemaan monenlaisia herkkuja ja kokemuksia. Esimakua tulevasta antoi tammikuussa Tukkutorin teollisuushallissa nähty Antto Melasniemen HEL YES! pop up –ravintola. Alueelle on suunnitteilla ravintoloita ja muun muassa ruokaan liittyvää opetustoimintaa. Myös kauppahallien ja torien toimintaa elävöitetään ja kehitetään.
 
Ruokakulttuurin kehittämisvalintoja pohtinut työryhmä sai syksyllä 2010 valmiiksi suunnitelman, jossa listattiin neljä kärkihanketta:

  • Lastenruokailun luomuohjelma: 50% päiväkotien ruoasta luomua vuoteen 2015 mennessä.
  • Tori- ja hallitoiminnan kehittäminen: osa Tukkutorista avataan kuluttaja-asiakkaille ja toreja elävöitetään.
  • Helsingin ruokakulttuuri osaksi World Design Capital Helsinki 2012 –hanketta: ruokaan liittyviä tempauksia ja tapahtumia Tukkutorilla, toreilla, kauppahalleissa ja koko kaupungissa.
  • Syötävän kaupunkiympäristön kehittäminen: viljelypalstojen lisääminen ja kotitarveviljelyn ja kompostoinnin mahdollistaminen.

Seuraamme kiinnostuksella ruokakulttuurin kehittymistä ja ruokakampanjoiden onnistumista. Ruoka on tärkeä asia.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä